Incubatietijd soa’s
Met de term incubatietijd wordt de periode tussen de overdracht en het tot uiting komen van een ziekte aangeduid en net als bij andere aandoeningen is het moment dat je bent besmet bij soa’s niet altijd makkelijk te herleiden. Als je meerdere keren onveilige seks hebt gehad, kun je proberen de dag van overdacht bij benadering vast te stellen. Maar wat als je partner, waarmee je al jaren samen bent, niet eerlijk is geweest? Dan ligt het helemaal ingewikkeld.
Besmetting versus infectie
Met iets besmet zijn, betekent dat de viruscellen of bacteriën je lichaam zijn binnengedrongen, maar nog niet per se actief hoeven te zijn. Ons afweersysteem kan de micro-organismen vernietigen nog voordat ze de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Is je weerstand niet optimaal, dan hebben de eencelligen vrij spel om te vermeerderen en uit te groeien tot een infectie. Wanneer ze ongestoord hun gang kunnen gaan, kunnen ze zich ontpoppen tot ziekteverwekkers, waarvan het lichaam schade kan ondervinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ontsteking.
Je anti-stoffen vertellen het verhaal
Wanneer je immuunsysteem naar behoren werkt, probeert je lichaam de indringers te bestoken met anti-stoffen. Deze worden op maat gemaakt om tegen de te bestrijden micro-organismen in actie te komen. Zo vertelt je lichaam precies welke slechteriken er binnen in je rondwaren. Echter, de incubatietijd kan soms zo lang zijn dat je er zelf nog geen benul van hebt dat je drager bent van een soa. Bovendien heeft je afweersysteem het te druk om nog te letten op eventuele nieuwe indringers, wat de kans op een tweede soa groter maakt.
Zoveel soa’s, zoveel incubatieperiodes
Wanneer je de ongelukkige eigenaar denkt te zijn van een soa, en je bent er middels internetspeurwerk achter gekomen waaraan jij ten prooi bent gevallen, dan kun je opzoeken welke incubatietijd erbij hoort. Aan de hand daarvan kun je online een test bestellen die je duidelijkheid geeft. Als je de gemiddelde incubatieperiode – zo’n twee weken – aanhoudt, zit je meestal wel in de buurt. Als je twijfelt, kun je de test op een later tijdstip nog eens doen.