Alles over het hebben van een burn out
Een burn out. Misschien wel grootste veroorzaken van ziekteverzuim van de afgelopen jaren. Hier zijn diverse aanleidingen voor. We leven namelijk in een maatschappij waarin verwacht wordt dat we altijd op ons best zijn. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je alles tegelijk kunt en voor alles openstaat. Hierdoor gebeurt het vaak dat iemand zichzelf voor langere periode op de tweede plaats neerzet, terwijl dit natuurlijk niet de bedoeling is. Mensen helpen en ondersteunen is nodig, maar dat betekent niet dat je jezelf altijd maar op de tweede plaats moet zetten. Doe je dit wel dan is de kans groot dat je na verloop van tijd in een burn out komt te zitten.
Wat is een burn out?
We spreken van een burn out wanneer iemand voor langere periode over zijn of haar grenzen gaat. We hebben allemaal een bepaalde hoeveelheid energie en tijd die we op een dag kwijt kunnen. Bij een burn out ga je voorbij je beschikbare energie en doe je dit voor een langere periode.
Hoe ontstaat een burn-out?
Zoals we hierboven al aan gaven ontstaat een burn out wanneer je voor langere periode meer energie verbruikt dan dat je beschikbaar hebt. Tegenwoordig wordt er van alles van ons verwacht: een hardwerkende werknemer met een hart voor de zaak, een behulpzame vriend(in) die altijd voor je klaar staat, een goed onderhouden social media, een goede & hardwerkende ouder en ga zo maar door. We willen allemaal aan deze verwachtingen voldoen, waardoor we onszelf vaak op de tweede plek zetten. Dit kan leiden tot een burn out. Wil je hier weer vanaf komen, dan zal je moeten kijken naar een burn out behandeling.
Wat kan men doen tegen een burn out?
Veel mensen vinden het erg lastig om zelf uit een burn out te komen. Pas wanneer je met iemand in gesprek gaat, bijvoorbeeld bij een burn out behandeling, kom je er pas echt achter hoe het ontstaan is. Heb jij last van een burn out of ken je iemand die dat heeft? Ga dan in gesprek met een professional en bekijk de mogelijkheden van een burn out behandeling.