Probiotica, wat is het en wat doet het?

Je hebt er misschien wel eens over gehoord, probiotica. Maar wat is het nu eigenlijk en wat doet het met je lichaam? Wij gaan je dat haarfijn uitleggen.

Probiotica, wat zijn het?

Het zijn levende micro organismen en wanneer ze in voldoende hoeveelheden ingenomen worden hebben zij een gezondheidseffect op jouw lichaam. Probiotica zijn dus alles behalve eng, maar juist heel goed voor je wanneer je er voldoende van hebt.

Probiotica, wat doen ze?

Probiotica zitten in het maag-darmkanaal. Daar zitten het grootste deel van de mirco organismen die wij hebben. Deze worden ook wel darmmicrobiota genoemd. Zij zorgen voor een aantal belangrijke processen in je lichaam. We moeten dan denken aan onder andere de huishouding van je energie, de werking van het immuunsysteem, het functioneren van je spijsverteringsstelsel en het functioneren van de hersenen.

Wanneer de darmmicriobiotica in balans is zijn ze gezond. Wanneer ze in dis-balans zijn kan je onder andere probiotica van Benfida inzetten om de balans weer goed voor elkaar te krijgen.

Oorzaken waardoor de probiotica in dis-balans komt zijn onder andere het nemen van medicatie zoals bijvoorbeeld het gebruik van een antibiotica, een voedingspatroon hebben waar veel vet en koolhydraten in zitten en wanneer je een leefstijl hebt waarbij je veel zit.

Je kunt er dus deels zelf wat aan doen om dit allemaal wel op de rit te hebben.

Waar zit probiotica in?

In een hoop gefermenteerde zuiverproducten zitten probiotica. Je denkt dan bijvoorbeeld aan de beroemde kleine flesjes van Yakult. Ook zijn er een aantal supplementen waaronder poeders, zetpillen en capsules waar het in zit. Je kunt deze gewoon bij je plaatselijk drogist verkrijgen om alles weer in balans te krijgen. Je zult dan merken dat jij je ook veel beter gaat vullen.

Haal je het liever uit echte voedingsmiddelen dan kan je daar bepaalde kaassoorten voor nemen, yoghurt of zuurkool.

Het nemen van probiotica van Benfida kent enkele gezondheidsvoordelen. Zo krijg je dan een kolonisatieresistentie die verbeterd is. Dit wil zeggen dat er een toename is van nuttige bacteriën in de darmen. De organismen die ziektes verwerken krijgen dan minder de kans om je ziek te maken en de darmwand te passeren.

De effecten van het nemen van probiotica van Benfida zijn onder andere dat de productie van enzymen, metabolieten en vitamines worden gestimuleerd. Je moet dan gebruik gaan maken van een probioticum waarbij meerdere of 1 specifieke bacterie voorkomt.

Raadpleeg een arts

Ga met probiotica niet zomaar aan de slag. Zeker wanneer je het aan jonge kinderen wil gaan geven. Het kan namelijk niet alleen maar goed doen maar het kan op de lange termijn bij een verkeerde inname zeer zeker ook een nadelig effect hebben en kwaad doen.